Wuefiści w Maladze

Pięcioro nauczycieli wychowania fizycznego naszej szkoły: p. Katarzyna Naglik, p. Michał Kuś, p. Maciej Sowa, p. Karol Dudkowski i p. Tomasz Soszyński wróciło właśnie z dwutygodniowego (10.08 – 21.08. 2020 r.)  szkolenia „Sport teachers in action” w Maladze w Hiszpanii. 

Szkolenie związane było z realizacją w tej szkole projektu „SMART Szkolenia Motywacja Aktywność Rozwój Trwałość” (2019-1-PL01-KA101-064786) w ramach programu Erasmus+ Edukacja Szkolna, akcja Mobilność kadry edukacji szkolnej. Projekt obejmuje wyjazdy 16. nauczycieli ZSP w Kościanie na zagraniczne szkolenia specjalistyczne prowadzone w języku angielskim. Całkowita kwota dofinansowania unijnego to 43 311 Euro. 

Tematyka szkolenia obejmowała naukę hiszpańskich gier, głównie padel. Zajęcia odbywały się w ośrodku sportowym specjalizującym się w tej dyscyplinie sportu Padel Sport Malaga „Fantasy”. Trenerem był Naxo Diez Gonzales, z pochodzenia Argentyńczyk, który od dziecka trenował tenis ziemny. Od 20 lat mieszka w Hiszpanii, zajmując się trenowaniem zawodników padla. Trener wykazał się ogromnym profesjonalizmem i cierpliwością.

Nauczyciele poznali podstawowe przepisy gry, zasady rozgrywek, elementy techniki, metodykę nauczania sportu rakietowego padel, który zawiera w sobie zarówno elementy tenisa ziemnego, jak i squash’a. Sport ten jest drugą dyscypliną po piłce nożnej pod względem popularności w Hiszpanii. Perfekcyjne podawane przez trenera Naxo piłki na odpowiednią wysokość i w odpowiednie miejsce, pozwoliły opanować uczestnikom zajęć podstawowe odbicia z backhandu i forhendu zarówno w ataku, jak i w obronie. Nauczyciele  poznali technikę odbicia smatch, bandeja (czyt. bandeha) oraz lob czyli wysokie odbicie. Najtrudniejsze do opanowania były odbicia w obronie po uderzeniu piłki o boczną, tylną lub obie ściany boiska, wykonane z hartowanego szkła. To tzw. „druga szansa”, pozwalająca kontynuować grę po starcie pierwszej piłki. Istotnym elementem, aby przystąpić do gry, było opanowanie precyzji serwisu, wykonywanego po przekątnej boiska uderzeniem od dołu nie wyżej niż na wysokości biodra. Po opanowaniu podstawowych elementów uczestnicy mogli podjąć próby gry 1: 1 z trenerem po przekątnej boiska (cruzado) oraz gry właściwej.

Warto dodać, że czasami turniej padla jest rozgrywany obok turnieju tenisa. Tak bywa choćby w Madrycie. Z zaproszenia skorzystali Novak Djoković czy Milos Raonić. U kobiet Serena Williams grywa w padla. Praktycznie każdy zawodnik, który lubi urozmaicić trening tenisowy w końcu wybiera także padla.

Gra staje się też coraz bardziej popularna w Polsce. Więcej informacji o niej można znaleźć w linku: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.rmf24.pl%2Fsport%2Fnews-padel-gra-ktora-zdobywa-coraz-wieksza-popularnosc%2CnId%2C2654238%3Ffbclid%3DIwAR1tkBPqlrawVBz2oTgxmUu2lbz5wtVkljK0b9by5bvRTQ7OxRctgvD4hV8&h=AT3VRmcPlD8HQwElcfdYpi-ReT8gU8CKkShS3jqcSa3wtoKJ6aZYynZml7mihRuGGZCzFksWa4IpjpKk23tnO62BQIBi9tWzAgmGTYwJpkfjvWSaQhfs_0jp9Ayo581eK-OEEQ

Uczestnicy szkolenia będą wykorzystywali wiedzę i umiejętności nabyte w Maladze w swojej pracy z uczniami. 

Pobyt w Maladze był także okazją poznania hiszpańskiej kultury i tradycji. Nauczyciele odwiedzili Gibraltar, zjawiskową Nerję - jeden z największych kurortów  Costa del Sol z uroczą panoramą na pobliskie plaże, malowniczą białą wioskę Frigliana z labiryntami brukowanych uliczek ozdobionych donicami lawendy i jaśminu.. W Maladze odwiedzili muzeum Picassa, twierdzę Alcazaba – symbol Malagi, która wydaje się być przedłużeniem wzgórza, na którym znajduje się  zamek Castillo de Gibralfaro, ruiny Teatru Rzymskiego, znajdujące się u stóp Alcazaby, wzniesione około I wieku przed naszą erą, Katedrę Wcielenia, której budowa trwała ponad 200 lat,  Plaza de Toros, na terenie której znajdowała się wspaniała wystawa „Flamenco” Carlosa Saury. Uczestnicy wyjazdu poznawali smaki śródziemnomorskiej kuchni, delektując się m.in. gambas pilpil (krewetki), berenhena con miela (bakłażany), bokerones (sardynki), olivos (oliwki), melones (melony). Odwiedzili winiarnie Antigua Casa i Bodega El Pimpi. Podawane są tam do degustacji wina słodkie, młode i dojrzałe, produkowane w lokalnych winnicach m.in. Pajarete, Pedro Ximénes. Czyli w dużym skrócie: wielkie WOW !!!. 

Oczywiście, pobyt w Maladze odbył się z zachowaniem zasad nowego reżimu sanitarnego raz wszelkich środków ostrożności. 

Koordynatorkami projektu są p. Małgorzata Jaśniak i p. Irmina Jaźwiska.

Relacja z działań projektowych jest dostępna na profilu projektowym na Facebook’u : 

https://www.facebook.com/Erasmus-in-ZSP-Ko%C5%9Bcian-102318007829761/

Katarzyna Naglik i Michał Kuś

powrót Drukuj